Stari kredenac kao moderan unikat

07.09.2016  |  Komentari: 0

Stari drveni nameštaj mnogima može zadati glavobolje, ali ne morate ga odmah slati na otpad ili tražiti majstora za restauraciju. Ako odvojite malo vremena i uložite nešto truda, od starog bakinog kredenca ili komode možete dobiti jedinstveni komad nameštaja, koji uz to može biti veoma moderan u zavisnosti koje boje za drvo odaberete.

 

Ono što je potrebno za ovakav konačan efekat je da svoj drveni komad nameštaja ošmirglate i obojite u željenu boju. Iako je ovo naizgled jednostavno, postoje određena pravila za postizanje željenog efekta. To uglavnom zavisi od vrste boje za drvo, odnosno da li se želi zadržati prirodan izgled drveta sa njegovim šarama ili će boja biti ujednačena, bez šara. Uz to, može se izabrati visoki sjaj, polusjaj ili mat izgled.

 

kredenac

 

Ako nemate posebnu prostoriju koja može poslužiti kao radionica, svakako ćete želeti prvo da obezbedite pod mesta na kojem radite sa drvetom. Kako bi zaštitili pod od sitne prašine i prskanja farbe, prostrite stari komad tkanine, dovoljno širok da pokrije ceo prostor, ili plastičnu ciradu.

 

Postarajte se da mesto ima dobru ventilaciju, otvorite sve prozore. Boje za drvo isparavaju prilikom nanošenja i sušenja i neophodno je obezbediti da se prostorija vetri što je više moguće. Sušenje može potrajati dva do tri dana. Najidealnije je farbati drvo u umereno toplim danima, bez kiše i vlage, jer se onda boja najbolje suši. Maska i rukavice su dobra ideja ako želite da se zaštitite od sitne prašine koja se pojavljuje prilikom obrade i boje koja može ostati na rukama.

 

Priprema drveta za farbanje

 

Pokrijte prvo sve površine koje ne želite da farbate, kao što su metalni delovi i drške. Ovo možete učiniti pomoću selotejpa ili lepljive trake, pitajte prodavca u farbari šta bi vam preporučio. Sledeći korak je šmirglanje. Ošmirglajte pažljivo sve površine koje ćete farbati, posebnu pažnju obratite na neravnine i nepravilnosti. Njih je takođe potrebno ošmirglati, a manje nepravilnosti, poput ogrebotina mogu se ispraviti šmirglanjem. Kada završite postarajte se da sva piljevina bude uklonjena sa delova koji će se farbati. Potom prebrišite suvom i čistom krpom.

 

Boje za drvo i kvalitetna četka

 

Sve što je potrebno za konačan efekat su kvalitetne boje za drvo i istovetno kvalitetna četkica. Poslednja stvar koja bi trebala da se nađe na tek restauriranom drvenom nameštaju su dlake od četke i mehurići vazduha. Pre nego što nabavite boje za drvo, odlučite koji izgled vašeg komada nameštaja želite. Ako želite da zadržite prirodnu teksturu drveta sa šarama preskočite nanošenje osnovne boje. Osnovna boja ima za cilj da spreči da konačna boja brzo izbledi i bude ispunjena mehurićima vazudha. Ali sa ovim slojem, prirodne šare drveta neće biti vidljive.

 

Moderni izgled starinskog nameštaja od drveta postiže se ako se on oboji u jarke i neobične boje, poput crvene ili kraljevsko plave. Za ovo su idealne akrilne boje za drvo koje se u farbarama mogu dobiti u svim nijansama. Potražite one boje koje će drvo bojiti ravnomerno, gde se šare neće provideti, tako da se dobije utisak visokomodernog sjajnog komada naemštaja.

 

Takođe, kod boje se može izabrati sjaj koji može biti visoki sjaj, polusjaj ili mat.

Povezane teme:
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :