Minimalistički stil uređenja stana

30.10.2018  |  Komentari: 0

 

Minimalistički stil uređenja doma odlikuje se jednostavnim linijama u enterijeru i neutralnim bojama kao što su bela, bež, siva, crna ili braon. Minimalistički stil najbolje opisuje izreka „Manje je više“. Nameštaj je jednostavan i jasnih formi, često malo masivniji. Na zidovima se pre stavlja jedna velika slika, a ne više manjih.  

Suština minimalističkog stila je  da prostor deluje prostrano i prozračno. Podovi trebaju biti blagi i neutralnih boja, sigurno ćete naći idealan u prodavnicama parketa. Ovaj stil uređenja stana može da posluži i kao baza za kombinovanje nekih drugih stilova po želji. Kod minimalizma je bitno osvetljenje, kako prirodno tako i veštačko. Često se kod ovog stila u prostorima vide veliki prozori, tako da je enterijer pun prirodne svetlosti. Kod veštačkog svetla svetiljke su mahom svedenog dizajna i postavljaju se na više mesta u enterijeru. Rasveta se postavlja na plafon, na zid, koriste se stone lampe, kao i podna rasveta.

Skandinavski stil uređenja doma

Skandinavski način uređenja stana dobija sve više na popularnosti, a karakteriše ga jednostavnost i funkcionalnost. Uređenje doma u skandinavskom stilu podrazumeva obilje svetlosti i korišćenje prirodnih materijala, pre svega, drveta. 

Skandinavski enterijeri imaju svetle podove od drveta i zidove u beloj u boji jer u skandinavskim zemljama sunce rano zalazi i svetlim bojama se nadomešćuje nedostatak svetlosti.

Zaštitni znak ovog stila su neutralne i mirne boje, kao što su svetlo plava, krem, bela ili hladno siva. Beli parket i parket u svetloj boji drveta je tipičan za skandinavski stil.  Delovi nameštaja su napravljeni od drveta, dekoracija je od prirodnih i ekoloških materijala. Skandinavci gaje veliku ljubav prema prirodi i zato dom uređen u ovom stilu izgleda čisto i prirodno, uz dosta biljaka i zelenila.

Dekoracija i detalji mogu biti raznobojniji i sa grafičkim šemama. Tako se uvaj stil uklapa neki tepih u raznim bojama ili zanimljiva fotelja u shabby stilu, prugasti jastučići, prekrivači u boji i slke na zidu u crnom ramu.

Dom uređen u skandinavskom stilu ima puno svetlosti. Prozori su veliki i često su to prozori koji idu od plafona do poda.  

Nautički stil uređenja stana

Uređivanje stana u nautičkom stilu prostoru daje svežinu, svetlost i maštovitost, a vlasnicima ovako uređenog doma daje osećaj mira, opuštenosti i odmora. Boje koje preovladavaju u osnovi su bela i boje peska u kombinaciji sa raznim nijansama plave. Tonovi plave idu od mornarske plave, tirkizne, nebo plave, modre, do plavozelene i boje algi. U ovom stilu mogu da se kombinuju i pojedine tople boje kao što je boja korala ili nežno braon. 

Kako bi ovaj stil još više došao do izražaja u prostoru najbolje se uklapa kada se u njemu postavi  brodski pod u svetloj boji drveta, beli ili možda za one ekstremnije i u plavoj boji. Uz morski stil uređenja stana dobro ide nameštaj od drveta, stakla i kovanog gvožđa. Tepisi, tapacirani nameštaj i kučni tekstil kao što su prekrivači, jastuci ili zavese mogu biti sa plavo belim prugama.  Tekstil bi trebalo da je od prirodnih materijala kao što su platno, lan ili pamuk.

Kod detalja i dekoracije ima puno prostora za igru i maštovitost. U tom smilsu dom je moguće dekorisati maketama brodova, veslima, školjkama, slikama sa morskim motivima, nautičkim mapama, morskim konopcem, itd. 

 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :