Izrada tepiha i njihova uloga u uređenju enterijera

04.03.2020  |  Komentari: 0

Nekome je ova činjenica da sve mora biti u odgovarajućem tonu zasigurno nebitna, ali sigurno niko ne želi da njegov stan bude uređen u potpunom neskladu.

 

Kada dođu hladni zimski dani pored obezbeđenog proverenog sistema grejanja, za potpunu toplinu u vašem domu neophodan je i tepih. Zvuči kao da tepih i nije toliko bitna komponenta za toplotu stana, ali pokušajte da ga sklonite i biće vam jasno koliko je zapravo neophodan. Još ukoliko imate klince, koji su uvek spremni na neku akciju i igru, vrlo lako se mogu okliznuti i povrediti na podu.

 

Kako se i od čega prave tepisi?

 

Svaki tkani tepih jeste tepih složene konstrukcije i sastoji se iz dva soja:
•  površinskog iliti gazećeg sloja (flora).


•  i od osnove koja se tka odnosno onu za koju se vezuju petlje prvobitnog gazećeg sloja, odnosno flora.

 

Načini izrade tepiha

 

Tepisi se mogu izraditi mašinskim putem ili ručno.

 

Kada je mašinska izrada u pitanju, najveći broj tepiha se upravo proizvede u Evropi i Americi. Najpopularnija metoda mašinskog tkanja jeste takozvano Wilton tkanje - tehnika tkanja “licem u lice“. Ovom metodom se mogu tkati tepisi velikom brzinom i u mnogo razlišitih dezena. Celokupna proizvodnja se nadgleda kompjuterskim putem.

 

Kada su u pitanju materijali od kojih se tka, to su najčešće vuna i polipropilen.

 

Mašinska izrada je praktična i jednostavna za održavanje.

 

Ručno rađeni tepisi

 

Ovaj način izrade karakterističan je za zemlje sa jeftinom radnom snagom, poput Indije i Kine, ali i za države koje drže do tradicije i u čijoj tradiciji tepisi imaju važnu ulogu.

 

Postoji par tipova ručne izrade tepiha. To su:

 

Ručno čvorovani tepisi, gde se svaki čvor ručno tka u samu osnovu tepiha.

 

Ručno taftovani tepisi, oni se proizvode od vune i viskoze. Ovo je najbrži vid ručnog tkanja.

 

Tepisi sa ručnih razboja, oni se izrađuju na ručnom razboju. Na takvom razboju upravlja se nogama i rukama kako bi se dobio odgovarajući čvor na tepihu. Ovaj tip izrade karakterističan je za Daleki istok...

 

Naravno, većina nas i ne treba da se zamara svim ovim informacijama. Važno je znati osnovno kako biste mogli na pravi način da izaberete odgovarajući kvalitet tepiha i dobijete najbolje za cenu koju plaćate. Vaše je pre svega da razmišljate kako ćete svoj prostor učiniti lepšim za život. U zavinosti koji deo stana uređujete takvu ćete i boju i dezen, ali i kvalitet tepiha izabrati. Za dnevnu sobu je praktično da to bude neka oker ili smeđa boja, spavaća bi trebalo da poprimi neki nežniji ton a da dečija bude puna živog kolorita.

 

U savremenom dobu, u kakvom i mi sami živimo, okruženi smo modernim i savremenim tepisima. Oni kao takvi, izrađeni od sintetičkih materijala vrlo su lagani za održavanje, finansijski su lako dostupni. Upravo zbog toga ih možete i menjati u skladu sa trendovim ai priuštiti sebi kad god želite da ulepšate sebi prostor. Možete birati od onih mekanih dezena izrazite udobnosti do onih čupavih koji su itekako popularni ovih godina.

Izvor: Beomoda tepisi 

Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :