Izaberite okove za nameštaj poput profesionalnog stolara

15.06.2020  |  Komentari: 0

 

Klizni okov za nameštaj

Klizni okov za nameštaj omogućava da se vrata kreću horizontalno i time se štedi prostor u odnosu na klasično otvaranje. Može se postaviti na balkonska vrata, sobna vrata, vrata ormana, ormarića u kuhinji, u stvari, gde god postoji potreba za tim.

Mehanizam je i praktičan jer dozvoljava da se samo sa jednim vratima zatvori čitava površina. Ovo mnogo lepše izgleda naročito kod ormana koji tako nisu izdeljeni na nekoliko vrata i fioka već se pomeranjem ( klizanjem) jednog dela otvara veći prostor.

Pošto treba da nose i velike površine, klizni okov za nameštaj mora biti kvalitetan. Na vrata se montiraju točkići koji se kreću po šinama. Šine se ugrađuju na donju i gornju stranu nameštaja pa je obezbeđeno lako pomeranje. 

Iako su ovo potrošni i lako zamenljivi delovi, trebalo bi da traju dugo i da ne postoji opasnost od zaglavljivanja. Klizni okov za nameštaj se nalazi i u sistemu američkih plakara koji su postavljeni od poda do plafona. To je pokazatelj da dobar okov može držati veliku masu dugo godina upotrebe bez bojazni da vrata mogu da skliznu sa šina.

Klizači za fioke

Danas se podrazumeva da fioke sasvim lepo funkcionišu, ne zaglavljuju se i ne ispadaju. Za to su zaslužni moderni klizači za fioke sa točkićima koji su sve više zastupljeni. Dozvoljavaju maksimalno izvlačenje, lak sistem vađenja i vraćanja fioka i dugotrajnost bez problema.

Standardi se menjaju pa se sve više traže i

  • Mikro klizači

  • Klizači za fioke sa usporivačem

  • Teleskopski klasični klizači

  • Teleskopski klizači za fioke sa otvaranjem na pritisak da bi elementi bili bez ručica...

Sa menjanjem dizajna nameštaja unapređivale su se i vrste klizača. Poslednje generacije su apsolutno nevidljive, imaju snagu da nose velike fioke i funkcionišu besprekorno.

Ručice za fioke

Ako vaša želja nisu modeli nameštaja koji projektovanjem nemaju ručice jer se otvaraju na pritisak, onda imate ogroman izbor pred vama.

Pored biranja prema estetici čitavog prostora, ručice treba da budu i kvalitetne, od materijala koji se lako čisti i ne menja usled godina upotrebe. Bilo da govorimo o sobnom nameštaju ili kuhinjama, ručice za fioke treba da lepo odgovaraju svakoj ruci, da dozvoljavaju lako otvaranje iz svakog položaja. Razni su modeli u ponudi:

  • Kant ručice za fioke

  • Rustik

  • Ručice retro stila

  • Stilske verzije

  • Dugme ručice za fioke

  • Ugradne ...

Ogroman je broj vrsta, a svaka nudi i veliki broj boja i materijala od kog se izrađuju za što bolje uklapanje sa nameštajem na koji se montiraju.

Ako kupujete ovaj okov za nameštaj a nemate iskustva, pomoć i savete tražite u proverenim radnjama sa višegodišnjim iskustvom. Dobićete objašnjenje prednosti svakog modela i da li je to nešto što odgovara vašim potrebama. Treba kupiti kvalitetan okov koji će se lepo uklopiti u nameštaj i trajati decenijama.Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :