Da li napraviti harmonika vrata ili angažovati profesionalce

21.01.2019  |  Komentari: 0
 
Harmonika vrata su multifunkcionalno, inovativno i vrlo interesantno rešenja za uređenje i bolje iskorišćavanje prostora u domovima. Mogu se postavljati kao vrata za prolazak, pregradni zid, ili način otvaranja i zatvaranja garderobera, komoda ili regala. 
 
Danas se uglavnom kupuju nova harmonika vrata, međutim, nije tako teško i napraviti ih samostalno, čak je vrlo zabavno i jednostavno. U nastavku teksta dajemo ideje kako napraviti harmonika vrata bez stresa i mnogo potrebnog vremena, a da unesete moderan ili dizajn po želji u vaš dom.
 

Priprema pre ugradnje harmonika vrata

 
Pre nego što počnete sa samostalnom izradom harmonika vrata, važno je izvršiti sve pripremne radnje. Prvo, dobro je da imate veću prostoriju, kao što je garaža, podrum ili neko slično mesto gde možete uneti veće komade i predmete, kojima ćete manipulisati u prostoru, bez opterećenja da ćete nešto prosuti, uprljati ili da nećete imati dovoljno mesta za rad. Pripremite sav neophodan alat, kao što je: bušilica, šrafovi, ekseri, električne ili klasične šmirgle, lepak i četkice, šarke i drugo. Pored alata, da biste bili spremni da napravite harmonika vrata potreban je i materijal od kog izrađujete. Najčešće, to je iverica, ili neko drugo drvo, jer je najjednostavnije za manipulisanje. Pripremite dovoljno drveta, prema dimenzijama potrebnog prostora koji zatvarate. Takođe, poželjno je da imate crtež ili bar skicu kako vaša vrata treba da izgledaju.
 

Izrada harmonika vrata

 
Kada ste sve što je neophodno pripremili, možete preći na izradu vrata. Prvo dobro izmerite dimenziju prostora gde ugrađujete harmonika vrata, sa dimenzijama drveta predviđenog za ugradnju. Isecite daske drveta tako da dobijete pravougaonik, odnosno da svaki deo vrata ima dve dužine i širine, koje su potpuno jednake. Napravite svaki pravougaonik, tako što ćete zalepiti svaki ravno isečen kraj daske sa drugim, čime se dobija ram. Izbušite rupe i povežite šrafovima svaki pojedinačni pravougaonik sa novim, tako da dobijete duplirani, kako bi harmonika vrata imala dovoljnu debljinu. Obavezno, kada se dobro zalepe i povežu daske, šmirglom detaljno pređite, da bi površina bila savršeno ravna.
 
Napravite drvenih ramova u onom broju koji je potreban, da bi pokrili tačnu dimenziju prostora za ugradnju. Zatim uzmite šarke za vrata ormara i izmerite dobro prostor gde ćete ih rasporediti, tako da ih ima bar tri na prostoru pravougaonog rama, da bi pokreti bili što sigurniji i čvršći. Pričvrstite šarke električnim šravcigerom i povežite više napravljenih ramova vrata. Ostalo je još da postavite drveni ili neki drugi panel na unutrašnjost. Možete staviti prvo sloj drveta, tako što ćete zašafiti sa postojećim ramom, staviti metalni pričvršćivač, ili neki tanji materijal koji možete i zalepiti. Preko drvenog panela, ako se za taj materijal odlučite, možete staviti raznobojnu foliju, tapete, ili neki drugi materijal na kome ćete iscrtati ili preslikati neke dezene. Postavljanjem panela, vrata su napravljena. 
 

Ugradnja harmonika vrata

 
Kada ste napravili vaša jedinstveno dizajnirana harmonika vrata, vreme je za postavljanje. Naime, prvo postavite lajsnu na vrh otvora, po kojoj će vrata klizati. Zatim, dodajte na vrata šrafove koji će se kačiti na prostor za klizanje, u samom vrhu, bar po dva na svaki ram harmonika vrata. Kada to postavite, obavezno i na dno sa strana otvora postavite po jednu šarku, da bi krajnji deo vrata mogao da se pričvrsti. Nakon toga, postavite gotova vrata u predviđen prostor, vodeći računa da budu pričvršćena leva i desna strana za donje šarke, a gornji klizači da se pokreću dovoljno da kompletna krila vrata mogu da se otvaraju. Tada su vaša harmonika vrata spremna za upotrebu. 
 
Samostalna izrada harmonika vrata nije nemoguća, naprotiv, vrlo je jednostavna i ne traži da za to izdvojite više dana. Dovoljno je da imate crtež i da znate šta želite, a zatim da nabavite sve alate, materijale i date kreativnosti na volju, i vaša harmonika vrata biće jedinstvena.
 
Pročitajte još korisnih saveta koji vam mogu pomoći prilikom uređenja vašeg stana ili poslovnog prostora.
 
Komentari(0)
Napiši komentar
Ostavi komentar
Ime i prezime
E-mail
Komentar
Zbog spama unesi kod :